boyu
kanat açıklığı
ağırlığı
Willow Warbler | Phylloscopus trochilus
Wood Warbler | Phylloscopus sibilatrix
Common Chiffchaff | Phylloscopus collybita
Boyu 9 cm. , kanat açıklığı 12-16.5 cm. dir. Sarı kaşlı Çıvgın\'dan biraz daha küçük ama o türden % 10 daha kısa kanatları vardır. Sürmeli Çalıkuşu büyüklüğüne yakın ancak kafası ondan daha iridir.Ufak, oldukça hareketli bir türdür.Tüy renklenmesi üst ve sırt bölümü pastel tonlarda yeşil olup, alt tarafı beyaz renktedir.Göz sürmesi, baş üstü, kuyruk sokumu,karnı, kanat üzeri kısa küçük belirgin lekelenme beyazın solgun tonlarındadır.Dişi erkek arasında benzerlik vardır. Mevsimsel olarak çok az farklılık gösterir.Genç birey ayırd edilebilinir. Batı Palearktik bölgede bir türü rastlantısal konuk olarak gözlemlenmektedir.
Doğu Palearktik bölgenin orta ve alt enlemlerinde ürer.Batı Himalaya\'ların özellikle ortalama 2700-3000m. lik yükseklikleriyle, orta ve doğu Nepal\'in 4200m lerinde ve daha doğu\'ya doğru Hindistan\'ın 2200-3000m.lik Kaşmir bölgesinde yayılım gösterir.Rusya\'da tayga tipi ormanlık arazi ile bütünleşmiş zengin bitki örtüsünde, açık arazide bol çalılık ve ağaçların içinde rastlanır.Ortamda daha kısa boylu ağaçların tepesinde ötüşü duyulur ve yerden 3-4m.lik yükseklikte yuvasını kurar.
Ülkemizde rastlantısal konuktur. Bulunduğu coğrafyadan çok uzaklara enlem düzleminde göçünü gerçekleştirir.Çin\'de kışlayan Kuzey ırkı, kuzey Tayland\'ta da gözlemlenmiştir. Kuzey Avrupa dışında rastlantısal konuk olarak İspanya, Kanarya Adaları, Portekiz, İtalya, Malta, Ukrayna, İsrail ve Fas\'ta da kayıt altına alınmıştır.
Üreme alanlarını Ağustos- Eylül sonlarında terk eder.Kuzey ırkı Moğolistan, Orta-güney Rusya, Çin\'den Honkkong\'a dek olan coğrafyada yayılır. 1960\'larda artarak düzenli olarak gözlenen sonbahar rastlantısal konukları yakın zamanda giderek az sayılarda gözlenmektedir. Özellikle bu durum Finlandiya, İsveç, Danimarka ve İngiltere\'de geçerlidir.
Oldukça hareketli, bazen neredeyse baş aşağı şekilde beslenmek için çalılık bitki toplulukları arasında dolaşır. Yerinde duramayan bir tarzı vardır. Beslenme sırasında dalların ucunda asılı kalma hareketi tipiktir.
Göç sırasında oldukça sessizdir.Sarı kaşlı Çıvgından daha az ötüşlüdür.Çıt kuşu yada incir kuşunu anımsatan tarzda kendi tür özelliklerinin belki en iyi ötücüsüdür. Yetişkin, erkeklerin ötüşü canlı, hızlı tonlarda melodik ve tatlı tonlarda dolaşır.
Birds of Western Palearctic Birds of Europe- Princeton Field Guides
Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans
v1.276 - 01.11.2026 21:37