X Simge
TR EN

Çayır Taşkuşu / Whinchat / Saxicola rubetra

Id:72 | Kodu: 11370 | A | G, Y
Oca
3
Şub
1
Mar
19
Nis
364
May
96
Haz
23
Tem
20
Ağu
107
Eyl
311
Eki
68
Kas
4
Ara
0

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

12-14 cm

kanat açıklığı

22-24 cm

ağırlığı

13-26 gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 12-15 gün
Yumurta Sayısı | 2-7 adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | Taşkuşları
Tür Yetkilisi | avşarbey
Tür hakkında ilk derleme | 21.06.2007
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 18

Video
Çayır Taşkuşu video

Video
Video

Benzer Türler

Açıklama :

Küçük, kısa kuyruklu bir kuştur, Taşkuşu\'na göre daha yatay duruşlu biraz daha küçük başlı ve uzun kanatlıdır, kanat ucu neredeyse kuyruğunun yarısına kadar ulaşır, yalnız Taşkuşu\'nun uzun kanatlı alttürleri de bulunur. Taşkuşun\'dan çizgili kahverengi kuyruk sokumu, kuyruk kökünün beyaz yanlarıyla ayrılır. Erkeğinin kalın, temiz ve beyaz kaşı vardır; başının siyahımsı yanlarını turuncumsu boğazından ayıran beyaz çizgi görülebilir. Dişisi daha donuk renklidir; boğazı daha açık renkli, başının yanları oldukça kahverengidir. El örtülerindeki beyaz benek özellikle uçuşta belirgindir, ancak ilk sonbahardaki bazı kuşlarda küçük ya da eksik olabilir. Sonbaharda Taşkuşu\'nun Asya ve Ortadoğu popülasyonlarından gelen bireylerle karışabileceğine dikkat edilmelidir.


Tanımı :

Habiatı :

Çayır taşkuşu, çok sayıda böcek içeren ıslak çayırlar, fundalıklar, dağ otlakları ve otlaklar, eğrelti otlarıyla kaplı yamaçlar, sazlıkların kenarları, seyrek bitki örtüsüne sahip açık alanlar, çalılar, çalılar gibi çok çeşitli habitatlarda ürer tünemiş olarak kullanılan ve çıplak zeminde veya omurgasızları arayabileceği kısa otlarla kaplı ağaçlar. Kış aylarında, alçak tünekler, orman kenarları ve kayalıklar, hasat edilmiş tarlalar, bozulmuş savan ve çıplak tepeler olarak işlev gören bodur çalılıkların bulunduğu açık otlaklara sık sık rastlanır. Savory Auger Uganda\'da deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte görülebilir.


Yayılışı :

Türkiye’nin Kuzey Doğusunda yaz dönemi de görülür, diğer bölgelerde geçit kuşudur. Avrupa\'da, Doğu Batı Sibirya, Kuzeybatı ve Doğu Küçük Asya, Kafkaslar ve Kuzeybatı İran\'da ürer. Senegal\'den Kenya\'ya ve Güneyden Zambiya\'ya kadar Sahra altı Afrika\'da kışlar. Türler İzlanda, Kanarya Adaları ve Yeşil Burun Adaları ile kuzey Güney Afrika\'da gözlemlenmiştir.


Beslenme :

böcekler, yetişkinler ve larvalar gibi omurgasızlar, birçok tür, böcekler, Lepidoptera, Diptera, karıncalar ve arılar, yusufçuklar ve çekirgeler ile beslenir. Ayrıca örümcekleri, salyangozları ve solucanları ve diğer birçok omurgasız türünü de yakalar. Genellikle bir levrekten avlanır ve yeni tespit ettiği avın üzerine düşer. Bitki örtüsünde veya uçuş sırasında daha az arama yapar, ancak kışın bitki örtüsü yüksek olduğunda ve açık alanları gizlediğinde, avını yakalamak için uçarken uçabilir. Sonbaharda meyve ve tohum tüketir.


Biyolojisi :

Üreme mevsimi Nisan ortasından Ağustos başına kadar sürer. Meadowsweet\'in yuvası yerde, alçak bir çalılık veya bir tutam çimen içinde bulunur. Bitki sapları, yaprakları ve yosunlarından yapılan, daha yumuşak malzemelerle ve saçlarla kaplı fincan şeklinde bir yapıdır. Dişi, ince kırmızımsı kahverengi lekelerle 2-7 soluk mavi-yeşil yumurta bırakır. 12-15 gün tek başına kuluçka yapar ve her iki ebeveyn tarafından beslenen gençler yumurtadan çıktıktan 13-14 gün sonra yuvayı terk eder. 17-19 günde uçabilirler, ancak yine de 15-18 gün yetişkinlere bağımlıdırlar. Bu tür, her mevsimde bir veya iki kuluçka üretebilir.


Göçü :

Sonbaharda Kuzey Afrika\'dan şeritli kuşların kurtarılması, birçok kuşun Güney Avrupa\'dan tek bir uçuşla Sahra\'yı geçtiğini gösteriyor. Kışlama alanlarına ana gelişler Ekim / Kasım aylarında, daha çok en güneydeki bölgelerde Ekim / Aralık sonunda gerçekleşir. Dönüş göçü Zambiya\'da Şubat ayında ve Batı Afrika\'da Mart ayı ortasından Nisan ayı başına kadar başlar. Orta Doğu\'daki ana bahar geçidi Nisan ile Mayıs başı arasındadır. Güneyde Nisan ayı ortalarında üreme alanlarına varırlar, ancak en kuzeydeki alanlar Mayıs ayı sonuna kadar işgal edilmemiştir.


Popülasyonu:

Oldukça yaygındır. Ancak, aralığın batı kesiminde çoğunlukla tarımın yoğunlaşmasından kaynaklanan bazı düşüşler gözlenmektedir. Küresel nüfusun 17.200.000 / 28.500.000 birey olduğu tahmin edilmektedir.


Davranışları :

Çoğu kez bir bitkinin tepesinde dik olarak tünerler, ani hareketlerle kuyruklarını kakarlar, genellikle tek eşlidir, ancak bazen sezon boyunca eş değiştirirler. Erkek, önce üreme alanlarına gelir ve bölgeyi oluşturur. Yüksek sesle şarkı söylüyor ve ayrıntılı gösteriler yapıyor. Dişinin önünde kanatları sarkık, kuyruğu dışa açılmış ve başı yukarıda olacak şekilde bir levrekten şarkı söylüyor. Türler üreme alanlarına çok sadıktır ve genellikle her yıl aynı yere geri döner.


Yerel Adlar :

Ses-Ötüşü :

Ötüşü taşkuşuna benzer, sesi daha pürüzsüzdür; “tik-tik” yada “u-tik”. Alarm çağrısı olarak kullanılan sert bir \"tek-tek\" veya \"whu-tek-tek\" söyler. Vokaller kısa ve hızlıdır, serttir, melodik ve pullu notaları içeren bir dizi değişken cümle ve bazı taklitler. Sık sık geceleri şarkı söylüyor.


Kaynaklar

1) Türkiye ve Avrupa\' nın Kuşları, ISBN 9759409828
2) http://www.garden-birds.co.uk/birds/whinchat.htm
3) Kuşbank Gözlem Raporları
4) Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı Avrupa\'nın Kuşları ISBN 9750027000


FOTOĞRAFLAR

9
Whinchat
aytknysr aytknysr
02
Whinchat |
Türün 1028. fotoğrafı
30.10.2026 10:47:05
9
Whinchat
Rasalhague Rasalhague
00
Whinchat |
Türün 1027. fotoğrafı
28.10.2026 22:06:54
1
Whinchat
cesuru cesuru
26
Whinchat |
Türün 1026. fotoğrafı
23.10.2026 00:29:53
2
Whinchat
mehmetucan mehmetucan
612
Whinchat |
Türün 1025. fotoğrafı
21.10.2026 09:38:31
9
Whinchat
yakupcaglar yakupcaglar
01
Whinchat |
Türün 1024. fotoğrafı
18.10.2026 21:41:17
2
Whinchat
Rasalhague Rasalhague
03
Whinchat |
Türün 1023. fotoğrafı
09.10.2026 23:23:19
7
Whinchat
aytknysr aytknysr
05
Whinchat |
Türün 1022. fotoğrafı
06.10.2026 22:02:03
7
Whinchat
aynry aynry
01
Whinchat |
Türün 1021. fotoğrafı
30.09.2026 18:25:33
9
Whinchat
aynry aynry
02
Whinchat |
Türün 1020. fotoğrafı
19.09.2026 08:31:03
7
Whinchat
CUMHUR PALAS CUMHUR PALAS
06
Whinchat |
Türün 1019. fotoğrafı
16.09.2026 16:07:23
2
Whinchat
yseminb yseminb
02
Whinchat |
Türün 1018. fotoğrafı
13.09.2026 02:47:26
2
Whinchat
aytknysr aytknysr
02
Whinchat |
Türün 1017. fotoğrafı
08.09.2026 18:32:58
9
Whinchat
aytknysr aytknysr
02
Whinchat |
Türün 1016. fotoğrafı
07.09.2026 17:11:19
2
Whinchat
mehmetucan mehmetucan
46
Whinchat |
Türün 1015. fotoğrafı
05.09.2026 09:51:50
1
Whinchat
@gezenti_birds @gezenti_birds
313
Whinchat |
Türün 1014. fotoğrafı
01.09.2026 23:34:41
2
Whinchat
kenanulukaya kenanulukaya
1424
Whinchat |
Türün 1013. fotoğrafı
31.08.2026 10:13:02

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.279 - 07.11.2026 14:28