boyu
kanat açıklığı
ağırlığı
Red-wattled Lapwing | Vanellus indicus
White-tailed Lapwing | Vanellus leucurus
Northern Lapwing | Vanellus vanellus
Yanakları ve boyun yanları beyaz, tepesi, boğazı ve karın tarafı siyahtır. Bacakları gri ve uzun, kuyruk kaidesi beyaz telek uçları siyahtır. Sırt kısmı, omuz tüyleri kahverengi kanat telekleri siyah olup beyaz bir şerit sırt ve omuz tüylerinden ayrılır. Kanat altı örtüleri beyazdır. El bileğinden küçük bir mahmuz çıkar. Uçuşu yavaştır, kanatlarını çırparken gövde seviyesinin altında tutar, ani ve sert darbelerle çırpar.
Lagünler, tuzlu ve acı bataklıklar ile göllerde yaşar.
Yurdumuzda Akdeniz, Ege, Marmara ve iç Anadoluda yayılır. Türkiye dışındaki yayılış alanı ise Yunanistanın kuzeyi ile Doğu Akdenize sahili olan ülkelerde görülürler. Bern sözleşmesine göre kesin koruma altında olan bir türdür. Avlanılması bütün yıl boyunca yasaktır.
Böceklerle ve küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler .
Boyu 25-28 cm arasındadır. Lokal olarak küçük gruplar halinde yaşarlar. Erkek ve dişi arasında görünüş farkı ve üreme formu yoktur. Yaz göçmenidir. Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadoluda ürerler. Yuvalarını toprağa basit bir şekilde yaparlar. Yumurtaları tamamen toprak rengine uyum sağlayarak kamufle olur. Üç veya dört yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi 22-24 gündür. Eşeysel olgunluğa 1 yaşında ulaşırlar. Yunanistan ve Türkiyede yaşayan bireyler göçmendir. Doğu Akdenizde Sahra çölünden Arabistan ve batı Afrikada görülürler.
Yuvasına yaklaşan bir tehlike olduğu zaman yuvasına yaklaşan canlının üzerine peykler atarak saldırır ve onu yuvasından uzaklaştırmaya çalışır.
Sesi gür, tekrarlı ve sert bir pik pik.
Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans
v1.277 - 02.11.2026 23:03