boyu
kanat açıklığı
ağırlığı
Siberian Accentor | Prunella montanella
Alpine Accentor | Prunella collaris
Dunnock | Prunella modularis
Dağ bülbülleri familyasından, dağ bülbülünden boyut olarak iri olan alpin kuş türüdür. Tepe ve yanaklar koyu renklidir, ismini gözlerinin üzerindeki beyaz sürmeden alır. Göğüs ve karın hardal rengidir. Dişi ve erkek arasında görünüş farkı yoktur.
Genel olarak ağaç sınırı üzerindeki çalılıklar ve bodur ağaçlı kayalık alanlarda yaşar. 2000 metrenin üzerindeki alpin çayırlarda görülmesi muhtemel türdür. Kışları hava şartlarına bağlı olarak 1000 metrelere kadar iner, Hatayda 160 metre rakımlı Subaşı köyünden kaydı dahi vardır.
Genellikle Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ve Suriye\'de görülebilir.. Popülasyonun büyük bölümü ülkemizdedir. Aladağlar bölgesi haricinde doğu anadolu bölgesinde ve doğu karadeniz dağlarında ürerler.
Üreme döneminde kayalıklarda ve çalılıklarda yaşayan böcekler beslenir. Genelde tohumcul bir türdür.
Mayıs-Haziran döneminde sık çalılıklar içerisine yuva yapar ve kuluçkaya yatar. Yavru dünyaya gelişinden 12 gün sonra yuvadan ayrılır.
Yerleşik bir türdür. Kışları alpin sınır altına iner, üreme döneminde tekrar yuva alanlarına döner.
10.000-30.000 çift arasında toplam popülasyon tahmin edilmektedir. Popülasyonun %95 i ülkemizdedir.
Gizlenmeyi seven bir türdür. Genelde kısa çalı veya dikenler üzerinde veya kayalarda görülür. Dağ bülbülüne benzeyen ama daha tiz olan sesi sayesinde farkedilir.
Ötüşü dağ bülbülüne benzer ancak daha kristalize ve tizdir.
The complete bird of the western palearctic Türkiye ve Avrupanın kuşları Colins Bird Guides Birdlife international
Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans
v1.276 - 01.11.2026 21:37