X Simge
TR EN

Bıldırcınkılavuzu / Corn Crake / Crex crex

Id:404 | Kodu: 4210 | A | G, y
Oca
1
Şub
0
Mar
0
Nis
4
May
47
Haz
9
Tem
3
Ağu
3
Eyl
18
Eki
24
Kas
2
Ara
0

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

27-30 cm

kanat açıklığı

42-53 cm

ağırlığı

120-160 gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 16-19 gün
Yumurta Sayısı | 8-12 adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | Bıldırcınkılavuzu
Tür Yetkilisi | MuratUyman
Tür hakkında ilk derleme | 11.06.2008
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 7


Benzer Türler

Açıklama :

• Bıldırcın kılavuzu Avrupa ve Orta Asya’da, en doğu noktası Batı Çin olmak üzere, ürer. Sahra Altı Afrika’da kışlar. • 27-30cm uzunluğunda, şaşırtıcı şekilde karatavuktan biraz büyüktür. Erkek bireyler 129-210gram, dişi bireyler 138-158gramdır. Kanat açıklıkları 42-53cm arasındadır. • Avrupa popülasyonunun 1,290,000-2,120,000 çağrı yapan erkek birey veya 2,590,000-4,240,000 erişkin birey olduğu tahmin edilmektedir. (BirdLife International 2015) • Genelde erkek ve dişi birbirine çok benzer, ancak dişinin sırtı biraz daha açık renk, gözlerinin üzerindeki gri kahverengi çizgiler ise erkeğinkine nazaran daha incedir. Erkek bıldırcın kılavuzunun sırtındaki çizgilerde griye nazaran kahverengi/kızıl daha hâkimdir. Ancak erkeğin başının iki yanındaki, göğsü ve gaga altındaki tüyler ise dişiden daha açık gridir. • Türkiye’de avcılar arasında bıldırcın göçü sırasında rastladıkları bıldırcın kılavuzunun bıldırcın göçünün öncüsü fikri yaygındır, ancak bıldırcın kılavuzu’nun bıldırcınla hiçbir alakası yoktur. Bıldırcın Phasianidae, Bıldırcın kılavuzu ise Rallidae ailesindendir. Ortak tek yanları aynı mevsimde göç eden iki farklı göç kuşu olmasıdır.


Tanımı :

Habiatı :

Açık çayırlık, az ağaçlı alanları tercih eder. Kuru ya da rutubetli olması farketmez, ancak bataklık, kayalık ve kumsalları sevmez.


Yayılışı :

Bildircin klavuzu Avrupa ve Orta Asya`da Bati Cin`e kadar olan bolgede urer. Kisi Sahra`nin guneyinde gecirir.


Beslenme :

Böcek ve larvaları, solucan, küçük kurbağa, bitki yaprakları ve tohumla beslenir. Beslenmeyi genellikle sabah gün doğarken ya da gün batışı saatlerinde yapar. Yağmur sonrası ya da yağmur çiselerken beslenmeyi tercih eder.


Biyolojisi :

Nisan ve Ağustos arasında çiftleşir. Araştırmalar kılavuz bıldırcınının genellikle çok eşli oldugunu saptamıştır. Erkek iki ya da daha fazla dişiyle çiftleşir. Bu mevsimde erkek gece gündüz öter. Yuva yapmak için ağaç olmayan yerleri tercih eder. Yuvayı dişi yüksek yabani otların bulunduğu açık alanlarda yapar. Yuva yapımında kurumuş yaprakları kullanır. Kuluçka süresi 16 ila 20 gündür. Yumurta adedi 8 – 12 arasıdır. Yumurtadan çıkan yavruların renkleri kül rengidir ve gagaları açık pembedir.


Göçü :

Bıldırcın kılavuzu Batı Avrupa`dan Çin’e kadar göç eder. Yapılan araştırmalara göre farklı rotaları kullanır. Fas, Tunus, Cezayir üzerinden Güney Afrikaya veya Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Mısır üzerinden Kızıl denizi de geçerek Arabistan yarımadasına ulaşır. Kışı Zaire’denGüney Afrikaya kadar uzanan bölgelerde geçirir. Batılı araştırmacılar son yıllarda bıldırcın kılavuzu nüfusunun azaldığını öne sürmektedirler. Özellikle Rusyada çiftçilerin erken mevsimde silaj yapmalari yüzünden son on yılda yüzde yirmi civarında nüfusun azaldığı yönündedir. Ayrıca http://www.iucnredlist.org/search/details.php/5520/all sitesinde Bıldırcın kılavuzunun dünyanın hangi ülkelerinde bulunabildiği, hangi ülkelerinde hiç görülmediği listelerine ulaşmak mümkündür.


Popülasyonu:

En son verilere gore Avrupa`da 1.3 ila 2 milyon ureyen cift oldugu tahmin edlmektedir.


Davranışları :

Ureme doneminde cogunlukla saklanan bir turdur, sesini duymak gorulmesinden daha olasidir,


Yerel Adlar :

Ses-Ötüşü :

Ötüşü krek krek şeklindedir ve küçük bir alanda sağa sola zıplayarak devamlı öter. Bıldırcın kılavuzunun bu görüntülerini izlemek icin http://ibc.hbw.com/ibc/phtml/votacio.phtml?idVideo=1109&Crex_crex adresine girebilirsiniz.


Kaynaklar

FOTOĞRAFLAR

2
Eurasian Coot
ErsinGoncu ErsinGoncu
01
Eurasian Coot |
04.11.2026 12:32:27
9
Northern Wheatear
jacknife jacknife
00
Northern Wheatear |
Türün 1576. fotoğrafı
04.11.2026 12:13:31
9
Horned Lark
jacknife jacknife
00
Horned Lark |
Türün 573. fotoğrafı
04.11.2026 12:11:00
1
Rüppell`s Warbler
zaferK zaferK
14
Rüppell`s Warbler |
Türün 570. fotoğrafı
04.11.2026 11:43:05
9
Northern Gannet
Aqqua Aqqua
00
Northern Gannet |
Türün 123. fotoğrafı
04.11.2026 11:22:15
9
Common Snipe
Aqqua Aqqua
00
Common Snipe |
04.11.2026 11:21:21
1
Common Starling
gervaqo gervaqo
13
Common Starling |
Türün 1364. fotoğrafı
04.11.2026 10:57:12
1
Little Owl
Muratk Muratk
27
Little Owl |
Türün 1727. fotoğrafı
04.11.2026 09:09:30
9
Glossy Ibis
sulkir sulkir
00
Glossy Ibis |
04.11.2026 08:44:35
9
Mistle Thrush
sulkir sulkir
00
Mistle Thrush |
Türün 760. fotoğrafı
04.11.2026 08:34:55
1
Iraq Babbler
fatihinizleri fatihinizleri
04
Iraq Babbler |
Türün 275. fotoğrafı
04.11.2026 01:46:30
1
Purple Heron
Can Ayaz Can Ayaz
24
Purple Heron |
Türün 925. fotoğrafı
03.11.2026 23:21:43
2
Greater Spotted Eagle
metinalkis metinalkis
510
Greater Spotted Eagle |
03.11.2026 22:52:04
7
Eastern Imperial Eagle
Mufit Mufit
07
Eastern Imperial Eagle |
03.11.2026 21:27:52
2
Blue Rock Thrush
abem22 abem22
24
Blue Rock Thrush |
Türün 818. fotoğrafı
03.11.2026 20:52:31
1
Buff-breasted Sandpiper
Alicobanoglu Alicobanoglu
713
Buff-breasted Sandpiper |
Türün 35. fotoğrafı
03.11.2026 20:32:48

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.277 - 02.11.2026 23:03