X Simge
TR EN

Dere Düdükçünü / Common Sandpiper / Actitis hypoleucos

Id:233 | Kodu: 5560 | A | G, k, Y
Oca
49
Şub
25
Mar
55
Nis
255
May
73
Haz
12
Tem
125
Ağu
135
Eyl
62
Eki
26
Kas
22
Ara
19

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

18-20,5 cm

kanat açıklığı

32-35 cm

ağırlığı

80 - 120 gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 21-25 gün
Yumurta Sayısı | 3 - 5 adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | Düdükçünler
Tür Yetkilisi | dede
Tür hakkında ilk derleme | 4.11.2007
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 26

Video
Dere Düdükçünü video


Benzer Türler

Açıklama :

Actitis hypoleucos – Dere Düdükçünü: Boy 18-20.5 cm, kanat açıklığı 32-35 cm kadardır ve 80 -120 gr. ağırlığındadır. Kısa bacakları, kuyruk sallaması ve kendine has uçuşuyla tanınır. Öteki düdükçünler gibi uçarken yukarı tırmanmaz; alçaktan ve suya yakın uçar; kanatlarını kürek çeker gibi çırparak aşağı doğru tutar. Tüyleri görülmeden davranışlarından ve vücut şeklinden tanınır. Kısa boyunlu, uzun kuyruklu, genellikle kısa bacaklı, küçük düdükçünlerdendir. Erişkinin, sırtı grimsi/yeşilimsi kahverengi, göğsü ortada daha beyaz olup, açık kahverengimsi, karnı beyazdır. Kanadının ön tarafında kanca şeklinde çok belirgin bir beyazlık vardır. Kanat köşesinde belirgin bir girinti oluşturan bu beyazlık ve beyaz karın altı tanınmasında belirleyicidir. Kanat çizgisi uzun ve beyazdır. Koyu uçlu, dibi soluk bir gagası vardır. Bacakları sarıya çalan yeşilimsi kahverengi veya yeşilimsi gridir. Yavrular çizgili bir sırta ve kahverengimsi sarı kanat tüylerine sahiptir. Toplu halde yaşayan bir tür değildir, nadiren büyük sürüler halinde görülürler.


Tanımı :

Kısa bacakları, kuyruk sallaması ve kendine has uçuşuyla, davranışlarından ve vücut şeklinden tanınsa da kanadının ön tarafındabulunan, kanca şeklindeki belirgin beyaz girinti tanınmasında belirleyicidir. http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=196785#.Wl2aYqhl-Uk


Habiatı :

Sel basmış setlerden en küçük su birikintilerine kadar tüm sulak alanları değerlendirme kabiliyetindedir. Yuvasını genellikle ağaçlık alanda, su kenarına otlar arasına yere yapar ve genellikle akarsuları, tatlı su göllerini ve deniz kıyısındaki korunaklı koyları, kumsaldan çok çakıllı alanları tercih eder. 0-4000 m arasındaki rakımlarda, bitki örtüsü zengin olan tatlı sulu temiz göller, sakin akan veya durgun nehirler kenarları, korunaklı sahillerde ürer ve barınır. Limanlarda da görülür. Tatlı suyun yakınında yerde yuva yaparlar ve ağaçlık alanlarda su kenarında, taşlık ve kalın çakıllı bölgelerde, Nisan- Ağustos arası ürerler.


Yayılışı :

Daha çok Doğu Anadolu’nun doğusu ve Doğu Karadeniz’de üreme göçmeni; diğer yerlerde ziyaretçidir. Trabzon\'da (www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=20702); Denizli Çürüksu sazlıkları ve çevresinde (Wolfkenan) üreme kaydı vardır.


Beslenme :

Yerde veya sığ suda böcekler, kabuklular ve diğer omurgasız hayvan gibi küçük yiyecek maddelerini ararlar. Uçarken de böcekleri yakalayabilirler.


Biyolojisi :

Yuva bir ada üzerinde veya kıyıda sık vegetasyon içinde ,içi otlarla kaplı bir çukurdur ve etrafındaki bölge çift tarafından korunur. Her km karede 10 ila 40 adet ve bazen çok daha fazlası üreyebilir. Besinin bol olduğu bölgede çiftler arasındaki mesafe 120 metreye kadar inebilir. Tehlike halinde üzerlerine yapışan yavrularını uzağa uçurabilirler. Üreme döneminde dişi ve erkek su seviyesinde uçup şarkı söylerken duyulabilir. Kuluçka dönemi Mayıs’tan Ağustos’a kadar uzanır. Erkek Nisan ortalarında şakıyarak ve arada sembolize yuvalar kazarak, yüzer gibi kanat çırparak, zikzaklar çizerek suyun üzerinde kur uçuşlarına başlar. (www.reuber-norwegen.de/RundeInfoVoegelFlussuferlaeufer.html) Dişi genellikle 35mm boyunda üç - beş yumurta yumurtlar. Renkleri açık bej ile soluk yeşil arasında değişir, kızıl kahve lekeleri vardir. Kuluçka süresi üç hafta civarında (21 – 25 gün) sürer ve eşler birlikte kuluçkaya yatarlar. Yavrular yumurtadan çıktığında ebeveynlerini tarafından besini bol ve yırtıcılardan korunaklı bir alana götürülürler. Erkek 12 gün dişi ise erkeğin ayrılışından 2 hafta sonra yavruları terk eder. Gençler yaklaşık üç haftalık olunca uçabilirler ve hemen kışlama alanlarına göç etmeye hazır olurlar. (Oiseaux .net)


Göçü :

Yaz ziyaretçilerindendir. Kışları Afrika\'da ve nadiren Avrupa’nın güneyinde geçirir. Afrika, Hidistan, Güney Asya ve Avustralya\'ya göç ederler. Genellikle geceleri, tek başına veya küçük gruplar halinde göç eder.


Popülasyonu:

Iucn de popülasyon bilgisi yok ancak bu türün 20.000km karelik bir alanda görülebildiği ve koruma durumunun asgari endişe (LC) olduğu bilgileri var.


Davranışları :

Çoğunlukla yanlız dolaşır, alçak nesnelere konar, düzenli olarak başını ve kuyruğunu aşağı yukarı sallar. Hızlı bir hareket sonrasında veya konmayı müteakip bu sallama çok belirgindir. Her ne kadar diğer düdükçünler de bu hareketi yapsalar bile dere düdükçünleri belirgin bir şekilde daha fazla yaparlar. Suya çok yakın, ani yükseliş ve alçalışlar gösteren, oldukça karekteristik uçuşları vardır. Kanatlarını aşağı bükerek kısa süzülüşler yapar.


Yerel Adlar :

Dere düdükçünü- konçini / Denizli ( uozgur ) Dere düdükçün-su çili / Denizli ( wolfkenan)


Ses-Ötüşü :

Uçuş sesi yüksek perdeden başlayan ve yavaş yavaş azalan, temiz, hızlı notalardır, ‘tvii- vii- vii’. Alarm ötüşü ıslık gibidir, ‘hiiip’. Ötüşü, darbeli uçuş sesinin ritmik şekilde tekrarından oluşur, ’tviii-diii-di, tviii-diii-di, tviii-diii-di...\".


Kaynaklar

Türkiye ve Avrupanın Kuşları, (Hermann Heinzel, Richard Fitter, John Parslow, Kerem Ali Boyla) Bird Guide (Collins), The Complete Guide To The Birds of Europe ( Lars Svensson, Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström) Birds of the World (Oliver L. Austin, Jr. - Arthur Singer) Doc.Dr. Ahmet Karatas ( rousettus) Oiseaux .net Hami Sami (Hamisami) www.natur-lexikon.com www.reuber-norwegen.de/RundeInfoVoegelFlussuferlaeufer.html


FOTOĞRAFLAR

7
Common Sandpiper
aytknysr aytknysr
14
Common Sandpiper |
Türün 869. fotoğrafı
29.10.2026 18:03:22
9
Common Sandpiper
aytknysr aytknysr
01
Common Sandpiper |
Türün 868. fotoğrafı
12.10.2026 17:50:58
2
Common Sandpiper
aytknysr aytknysr
06
Common Sandpiper |
Türün 867. fotoğrafı
07.10.2026 18:14:30
1
Common Sandpiper
aytknysr aytknysr
11
Common Sandpiper |
Türün 866. fotoğrafı
26.09.2026 19:53:43
7
Common Sandpiper
aynry aynry
16
Common Sandpiper |
Türün 865. fotoğrafı
19.09.2026 08:49:42
2
Common Sandpiper
esezen esezen
617
Common Sandpiper |
Türün 864. fotoğrafı
03.09.2026 10:10:31
9
Common Sandpiper
xetorin xetorin
00
Common Sandpiper |
Türün 863. fotoğrafı
24.08.2026 00:21:14
7
Common Sandpiper
cnnaltunsu cnnaltunsu
03
Common Sandpiper |
Türün 862. fotoğrafı
02.08.2026 14:22:11
1
Common Sandpiper
ksondas ksondas
514
Common Sandpiper |
Türün 861. fotoğrafı
16.07.2026 21:01:39
3
Common Sandpiper
ymehmet ymehmet
413
Common Sandpiper |
Türün 860. fotoğrafı
04.06.2026 00:00:00
4
Common Sandpiper
Depdep Depdep
00
Common Sandpiper |
Türün 859. fotoğrafı
28.04.2026 00:00:00
4
Common Sandpiper
bugrayalvac bugrayalvac
00
Common Sandpiper |
Türün 858. fotoğrafı
21.04.2026 00:00:00
4
Common Sandpiper
Hidoshi61 Hidoshi61
00
Common Sandpiper |
Türün 857. fotoğrafı
18.04.2026 00:00:00
2
Common Sandpiper
tuncerto tuncerto
88
Common Sandpiper |
Türün 856. fotoğrafı
16.04.2026 00:00:00
1
Common Sandpiper
JamJar JamJar
814
Common Sandpiper |
Türün 855. fotoğrafı
14.04.2026 00:00:00
1
Common Sandpiper
tuncozdogan tuncozdogan
14
Common Sandpiper |
Türün 854. fotoğrafı
11.04.2026 00:00:00

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.279 - 07.11.2026 14:28