X Simge
TR EN

Huş İsketesi / Redpoll / Acanthis flammea

Id:430 | Kodu: 16630 | A | r
Oca
1
Şub
0
Mar
4
Nis
0
May
1
Haz
5
Tem
3
Ağu
1
Eyl
1
Eki
0
Kas
2
Ara
0

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

13-15cm cm

kanat açıklığı

19-22cm cm

ağırlığı

11-20gr gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 11 gün gün
Yumurta Sayısı | 4-6 adet adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | İsketeler
Tür Yetkilisi | umutgüngör
Tür hakkında ilk derleme | 6.11.2008
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 9


Benzer Türler

Açıklama :

Huş isketesi(Kuzey keten kuşu) Ketenkuşundan kırmızı tepesi ve siyah gıdısıyla ayrılır. Kuyruk sokumu ve erkeğin göğsü pembedir. Kanat teleklerinin kenarlarında beyaz yoktur. Gencininin gıdısı açık renklidir,kırmızısı yoktur.


Tanımı :

Habiatı :

İbreli ormanlar,huş ormanları,söğüt çalılıkları ve bazen büyük bahçelerde yaşar.


Yayılışı :

Beslenme :

Söğüt ve huş ağacında bulunan minik tohumlarla beslenirler. Ayrıca gonca,yabani otlar ve küçük böcekler de yerler. Genelde küçük örümcek ve böcekleri genç yavrularına yedirirler.


Biyolojisi :

Huş isketeleri genelde tek eşlidirler. Yuvalarını sıkışık fundalıklar ve sık çalı aralarına gizlerler. Yuvayı ince dallar,otlar,yosun,saç ve ince tüylerle inşa ederler. Dişi 4-6 yumurta yapar ,kuluçka süreleri 11 gündür. Erkek dişiyi kuluçka ve yavruların beş günlük olma süresine kadar besler. Beşinci günden sonra dişi de yuvadan uçarak yem aramaya başlar. Yavrular 11-12 gün sonra uçmaya başlarlar,ilk uçuş sürecinde çabuk yoruldukları için ebeveynleri kendilerine eşlik eder. Tam bağımsızlıklarını 26 gün sonra elde ederler.


Göçü :

Huş isketesi soğuğa çok dayanıklıdır,eğer yeteri kadar yem bulabilirlerse kışın göç etmeyebilirler. Bunun yanında kışın güneye yapılan göçlerin de zamanları yine yem bulabilme şartına bağlı olarak değişir.


Popülasyonu:

Davranışları :

Devamlı hareket halindedir. Yol kenearlarında bulunan çalılıklar ve böğürtlen benzeri bitkiler arasında dolaşıp beslenirler. Dallar üzerlerinde baş aşağı asılı dururlar,ayaklarını yiyeceklerini tutmak için kullanırlar. Yemlerini genelde kışın yerlerde ararlar. Boğazlarında bulunan keseler büyük parçaları hızla yutmalarına ve saklamalarına yardımcı olur,daha sonra güvenli bir yere giderek beslenirler. Kışın ağaç üzerlerinden hızla derin karlara atlıyarak tüneller yaparlar ve buralarda tünerler.


Yerel Adlar :

Ses-Ötüşü :

Uçuş sesi:çık-ık-ık ve örr,bu ikisi çoğu kez beraber duyulur. Bu sesleri ötüşünün temelini oluşturur;çoğu kez dairesel uçuşta öter.


Kaynaklar

Türkiye ve Avrupanın Kuşları...DHKD


FOTOĞRAFLAR

4
Redpoll
Deroz Deroz
07
Redpoll |
Türün 18. fotoğrafı
13.06.2024 00:00:00
2
Redpoll
CUMHUR PALAS CUMHUR PALAS
011
Redpoll |
Türün 17. fotoğrafı
29.04.2024 00:00:00
3
Redpoll
cesuru cesuru
212
Redpoll |
Türün 16. fotoğrafı
19.01.2024 00:00:00
3
Redpoll
tafa tafa
22
Redpoll |
Türün 15. fotoğrafı
29.03.2021 00:00:00
3
Redpoll
tafa tafa
45
Redpoll |
Türün 14. fotoğrafı
23.03.2021 00:00:00
3
Redpoll
nukkus nukkus
1139
Redpoll |
Türün 13. fotoğrafı
27.09.2018 00:00:00
4
Redpoll
nukkus nukkus
00
Redpoll |
Türün 12. fotoğrafı
10.08.2018 00:00:00
4
Redpoll
evlinzi evlinzi
00
Redpoll |
Türün 11. fotoğrafı
15.07.2018 00:00:00
4
Redpoll
Ayhanf Ayhanf
00
Redpoll |
Türün 10. fotoğrafı
12.07.2018 00:00:00
3
Redpoll
rousettus rousettus
838
Redpoll |
Türün 9. fotoğrafı
18.03.2018 00:00:00
4
Redpoll
Ayhansv Ayhansv
00
Redpoll |
Türün 8. fotoğrafı
03.06.2016 00:00:00
3
Redpoll
mehmetz mehmetz
150
Redpoll |
Türün 7. fotoğrafı
09.09.2014 00:00:00
4
Redpoll
Ranger Ranger
10
Redpoll |
Türün 6. fotoğrafı
16.07.2014 00:00:00
4
Redpoll
sonerbekir sonerbekir
01
Redpoll |
Türün 5. fotoğrafı
10.11.2013 00:00:00
3
Redpoll
spalaxtr spalaxtr
150
Redpoll |
Türün 4. fotoğrafı
22.07.2012 00:00:00
3
Redpoll
korhan korhan
120
Redpoll |
Türün 3. fotoğrafı
28.09.2010 00:00:00

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.279 - 07.11.2026 14:28