X Simge
TR EN

Karakulaklı Kuyrukkakan / Black-eared Wheatear / Oenanthe melanoleuca

Id:209 | Kodu: 11480 | A | g, Y
Oca
4
Şub
1
Mar
85
Nis
335
May
182
Haz
122
Tem
71
Ağu
90
Eyl
85
Eki
3
Kas
3
Ara
0

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

13,5 - 15,5 cm

kanat açıklığı

26-29 cm

ağırlığı

15 - 22 gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 13-14 gün
Yumurta Sayısı | 4-6 adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | Kuyrukkakanlar
Tür Yetkilisi | Gavurdağlı
Tür hakkında ilk derleme | 31.10.2007
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 23

Video
Karakulaklı Kuyrukkakan video

Video
Video

Benzer Türler

Açıklama :

Oenanthe hispanica L. 1758 (=karakulaklı kuyrukkakan) , önceden karatavukgiller (Turdidae) familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasına yerleştirilmiştir. Doğu ve Batı grupları bulunmaktadır; Batı grubunda olan O. hispanica subsp. hispanica\' nın kulak örtü tüyleri ve gagasından bir çizgi geçer ve boğaz bazen siyahtır. Alt kısımları beyaz ve kahveremgimsi sarı renktedir. Arka, kuyruğun üst örtü tüyleri ve kuyruğun çoğu beyazdır. Sonbahar ve kışta baş ve örtü, açıkça kahrengimsi sarı reklidir. Dişi, daha kahverengi bir kuştur. Dişinin Yüzü ve yanakları siyahımsı,tepesive üst tarafı donuk kahverengi,boğazı beyaz (nadiren siyah )ve göğüs yanı kirli turuncudur, alaca kuyrukkakanın dişisinden ayırt etmek çok zordur. Doğu grubunda olan O. hispanica subsp. melanoleuca, doğu Akdeniz\' de bulunur, ve kışın dörtte birinde Sudan\'a göç eder. Doğu formun erkeği, batı kuşundan yazın daha beyazdır. Sınıflandırması: Kingdom : Animalia Phylum : Chordata Subphylum : Vertebrata Class : Aves Order : Passeriformes Family : Muscicapidae Genus: Oenanthe


Tanımı :

Habiatı :

Kara Kulaklı Kuyrukkakanı, açık kayalık, kurak alanlarda sık sık ziyaret eder. 2000 metre yüksekliğe kadar bulabiliriz, ancak genellikle yaklaşık 600 metre yükseklikte. Eski kalelerin kalıntılarını ve taş duvarları sever. Makilik ve çalılık yamaçlarda ürer.


Yayılışı :

Güney Avrupa\'da ve Kuzey Afrika\'da bulunur. Batı Afrika Sahel\'de kışlar. Güneydoğu Avrupa\'da, Küçük Asya\'dan Hazar Denizi\'ne, Güneybatı Kazakistan, Batı ve Güney İran\'da bulunur. Doğu Afrika Sahel ve Kuzeydoğu Afrika\'da kışlar.


Beslenme :

Kara kulaklı Kuyrukkakanı esas olarak böcekler ve örümceklerle beslenir. Aynı zamanda bazı yumuşakçaları, çekirgeleri ve her türlü böcekleri ve meyveleri ve tohumları tüketir. Avın üstüne çarpar ya da kanattaki böcekleri yakalar.


Biyolojisi :

Kara Kulaklı Kuyrukkakan yuvası genellikle yere, deliklere veya bir kayanın altına yerleştirilir. Bir bitkiyi barınak olarak kullanabilir. Yuvai kuru ot ve kökçüklerle, bazen de varsa süpürge ile yapılır. İç kısım ince otlar ve at kıllarıyla kaplı, nadiren yün veya tüy ve çok az yosunla kaplı. Birkaç santimetrelik bir tünel, yuva odasına götürür. Bazı dallar bu tünelin tabanını kaplar ve bazen yuvanın dışına, girişe veya etrafına yerleştirilebilir. Ancak eski bir yuvaya veya taş duvardaki bir deliğe de inşa edilebilir. Yumurtlama, Mayıs ayı başında başlar ve Haziran-Temmuz aylarında ikinci bir kavrama gerçekleşebilir. Dişi, bazen yeşilimsi renkte ve kırmızımsı kahverengi benekli 4-5 soluk mavi yumurta bırakır. Kuluçka, çoğunlukla dişilerde olmak üzere yaklaşık 14 gün sürer, ancak bazen erkek kısa sürede onun yerini alabilir. Civcivler oldukça uzun, kahverengimsi kaplıdır. Yavrular her iki ebeveyn tarafından yetiştirilir ve yumurtadan çıktıktan yaklaşık 11-14 gün sonra kızarır. Hala 9-12 gün daha ebeveynlere bağımlılar.


Göçü :

Doğu grubunda olan O. hispanica subsp. melanoleuca, doğu Akdeniz\' de bulunur, ve kışın dörtte birinde Sudan\'a göç eder. Ağustos ayı sonunda kışlık bölgelere doğru yol almaya başlar. En son kuşlar üreme alanlarını Ekim ayında terk eder. Bu tür, yarı çöl bölgelerinde kışlar.


Popülasyonu:

Avrupa\'da üreme popülasyonunun 1.280.000-3.680.000 çift olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa, küresel aralığın %55\'ini oluşturmaktadır, bu nedenle küresel nüfus büyüklüğünün tahmini 4.600.000-13.400.000 olgun birey olduğu tahmin edilmektedir. (BirdLife International 2015)


Davranışları :

Kara kulaklı Kuyrukkakanı, genellikle zeminden ziyade çalılar, ağaç dalları ve yüksek yerlerde tünemiş halde görülür. Yerdeki ya da kanattan böcekleri yakalayarak beslenir ve beslenmesi bölgedeki böceklerin varlığına göre değişir. Erkekler şarkı söylerken uçuş gösterileri yaparlar. Havadan kur yapma görüntüleri, ötüş eşliğinde dik ve ani dalışları içerir. Bu dalışlar kuyruk tüylerini yaymak ve siyah-beyaz deseni sergilemek için kullanılır. Bölge erkek tarafından kurulur. Çift oluşumdan sonra, dişi yuvayı kurarken ve yumurtaları kuluçkaya yatırırken yuva alanını savunur.


Yerel Adlar :

Yerel olarak Karakulaklı taş öpen ismini de almaktadır.


Ses-Ötüşü :

ötüşü gıcırtılıdır \'plit\' hecesiyle başlar,sıkca kırlangıç ve ebabili taklit eder sesi sert ve pürüzlüdür


Kaynaklar

-Türkiyenin ve Avrupanın Kuşları(Doğal Hayatı Koruma Derneği) -datazone.birdlife.org -oiseaux-birds.com -www.vogelwarte.ch/en/birds/birds-of-switzerland/black-eared-wheatear


FOTOĞRAFLAR

7
Black-eared Wheatear
MMutlu MMutlu
03
Black-eared Wheatear |
Türün 974. fotoğrafı
30.10.2026 17:31:27
9
Black-eared Wheatear
enginysr enginysr
01
Black-eared Wheatear |
Türün 973. fotoğrafı
11.10.2026 12:59:38
9
Black-eared Wheatear
aytknysr aytknysr
01
Black-eared Wheatear |
Türün 972. fotoğrafı
03.09.2026 20:27:01
9
Black-eared Wheatear
mdinc57 mdinc57
01
Black-eared Wheatear |
Türün 971. fotoğrafı
30.08.2026 21:23:20
7
Black-eared Wheatear
Depdep Depdep
05
Black-eared Wheatear |
Türün 970. fotoğrafı
26.08.2026 19:50:09
2
Black-eared Wheatear
muratyaz muratyaz
03
Black-eared Wheatear |
Türün 969. fotoğrafı
18.08.2026 14:18:43
2
Black-eared Wheatear
Altunsu Altunsu
011
Black-eared Wheatear |
Türün 968. fotoğrafı
12.08.2026 15:51:47
2
Black-eared Wheatear
fatihinizleri fatihinizleri
14
Black-eared Wheatear |
Türün 967. fotoğrafı
05.07.2026 00:00:00
4
Black-eared Wheatear
nkaano nkaano
00
Black-eared Wheatear |
Türün 966. fotoğrafı
30.06.2026 00:00:00
4
Black-eared Wheatear
Lungu Lungu
00
Black-eared Wheatear |
Türün 965. fotoğrafı
27.06.2026 00:00:00
1
Black-eared Wheatear
zaferK zaferK
510
Black-eared Wheatear |
Türün 964. fotoğrafı
24.06.2026 00:00:00
3
Black-eared Wheatear
Yasir Yasir
28
Black-eared Wheatear |
Türün 963. fotoğrafı
22.06.2026 00:00:00
1
Black-eared Wheatear
tuncerto tuncerto
14
Black-eared Wheatear |
Türün 962. fotoğrafı
18.06.2026 00:00:00
1
Black-eared Wheatear
zaferK zaferK
1023
Black-eared Wheatear |
Türün 961. fotoğrafı
04.06.2026 00:00:00
1
Black-eared Wheatear
Can Ayaz Can Ayaz
311
Black-eared Wheatear |
Türün 960. fotoğrafı
03.06.2026 00:00:00
3
Black-eared Wheatear
jacknife jacknife
20
Black-eared Wheatear |
Türün 959. fotoğrafı
02.06.2026 00:00:00

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.279 - 07.11.2026 14:28