X Simge
TR EN

Akkarınlı Ebabil / Alpine Swift / Tachymarptis melba

Id:100 | Kodu: 7980 | A | G, Y
Oca
2
Şub
5
Mar
57
Nis
108
May
114
Haz
107
Tem
82
Ağu
43
Eyl
40
Eki
16
Kas
0
Ara
0

Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler

boyu

20 - 23 cm

kanat açıklığı

53-57 cm

ağırlığı

76-120 gr

Türün Sesi |
Kuluçka Süresi | 18 - 22 gün
Yumurta Sayısı | 2 - 3 adet

Editör Bilgileri
Kuş Türü | Ebabiller
Tür Yetkilisi | hayabusa
Tür hakkında ilk derleme | 4.07.2007
En son güncellemeyi yapan |
Son güncelleme | 8.07.2026
Güncellenme sayısı | 11


Benzer Türler

Açıklama :

Türkiye’ de üreyen en büyük ebabildir. Akkarınlı Ebabil, zeytin kahverengisi kafası, üst kısımları, göğüs bandı, altları, yanları ve alt kuyrukları vardır. Çene, boğaz ve karın beyazdır, ikincisi uçuş sırasında göze çarpan geniş oval beyaz bir nokta oluşturur. Orak şeklindeki uzun kanatlar, kayarak uçuşu destekler ve aynı zamanda kanat çırparak uçuş sırasında bir avantajdır. Kuyruk hafif çatallıdır ve kuş dikey bir yüzeye tırmandığında destek görevi görür. Kısa, ince gaga siyahtır ve uçarken böcekleri yakalamayı kolaylaştıran çok büyük bir açıklığı vardır. Gözler setiform tüylerle korunan koyu kahverengidir. Kısa bacaklar ve küçük ayaklar siyahtır. Parmaklar, kuş dikey duvarlara konduğunda çok faydalı olan kavisli ve güçlü pençelerle donatılmıştır. İki cinsiyet aynı görünüştedir.


Tanımı :

Beyaz karınlı Swift\'in 10 alt türü vardır; -Tm bakeri: Sri Lanka\'da. -Tm nubifugus: Himalayalarda bulunur. -Tm willsi Madagaskar\'da. -Tm marjoriae: NC Namibya ve NW Güney Afrika\'da bulunur. -Tm africanus: Etiyopya\'da Güney Afrika\'nın doğusunda ve SW Angola\'da bulunur. -Tm maximus: Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti\'nde (Mt Rwenzori) bulunur. -Tm archeri: Kuzey Somali\'de, Güneybatı Arabistan\'da Ürdün ve İsrail\'in güneyinde. -Tm tuneti: Doğudan Fas\'a, Orta Doğu\'ya ve doğudan batı Pakistan\'a görülür. -Tm melba: Güney Avrupa\'da ve Türkiye, Kuzeybatı İran\'da bulunur. -Tm dorabtatai: Hindistan\'ın batısında bulunur. Bu cinsler, az çok koyu renkli tüyleri, kanatları ve gövdesi boyutları ve beyaz tüy yamaları ve pektoral bant genişliği bakımından farklılık gösterir. \"Maximus \" en büyüğüdür, 128 gram ağırlığındadır ve çok koyu, neredeyse siyahımsı tüyleri vardır.


Habiatı :

Hemen hemen tüm geçişlerde olduğu gibi, habitat aslında avın yakalanabileceği bir yerdir. Ağaçlar ve binalar gibi birçok engelin bulunduğu alanlardan kaçınır (yuvalama hariç). Tepelerdeki ve dağlardaki kayalıklarda, geçitlerde, kıyı kayalıklarında ve bazen ağaç oyuklarında ürer. Kayalıklardaki mağaralarda ve kaya yarıklarında yuva yapar. Ancak şehirdeki yüksek binaların çatılarında yuvalar. Menzile bağlı olarak genellikle 1500 metrenin altında, bazen 2300 metreye kadar veya daha fazla üreyebilir. Himalayalar\'da 3700 metre yüksekliğe kadar görülmektedir.


Yayılışı :

On alttür, güney Avrupa\'dan Portekiz\'den Bulgaristan\'a, güneyden Sahra altı Afrika\'ya, Madagaskar ve Hindistan\'a kadar geniş bir yelpazeyi paylaşmaktadır. Türkiye’de yaz konuğudur. İstanbul’ da büyük oranda ebabilin yerini almıştır.


Beslenme :

Uçuşu sırasında sinek ve böcekler ile beslenir. Hızlı uçarken yiyeceğini yakalar, büyük gagası sayesinde avını yakalamak için hızlı vuruşlar gerçekleştirebilir. Oldukça fırsatçı bir kuş, karşılaşabileceği her tür böcek kümesini yakalamaya çalışır. Aynı zamanda hala uçarken, yağmur damlalarını yakalarken veya su yüzeylerinde alçaktan uçarken içer. Genellikle yerden yaklaşık 30 ila 40 metre yüksekte beslenir, ancak bazen kötü hava nedeniyle optimum görüş sağlanamaması veya akşamları toplanan birçok böceği yakalamaya ve yemeye hazır olduğunda daha düşük rakımlarda beslendiği gözlemlenmiştir.


Biyolojisi :

Üreme mevsimi, av bolluğuyla yakından ilgilidir. İlkbaharda, kuzey yarımkürede Mart\'tan Ağustos\'a ve Güney Afrika\'da Eylül\'den Ocak\'a kadar gerçekleşir. Akkarınlı ebabil, çıkıntılarda ve uçurumların üzerindeki kaya yarıklarında kurulan kolonilerde ürer, ancak aynı zamanda yüksek binalarda da yuva yapar. Aynı yuvalama alanı, aynı çift tarafından arka arkaya birkaç yıl tekrar kullanılır. Bir koloni 170 çifte kadar destekleyebilir. Yuva, tüyler, bitki lifleri, dallar, bitki tüyleri ve yosunlardan yapılmış fincan şeklindedir. Tüm bu malzemeler tükürük ile birbirine yapışır. Yuva da yine tükürük ile dikey duvara yapıştırılmıştır. Mayıs ayında ürerler, yılda 1 kez yumurtlar. 2 ila 3 adet arasında yumurta bırakılır. Kuluçka süresi 19 - 20 gündür. Tüylenme dönemi yaklaşık 59 - 60 gündür.


Göçü :

Afrika’dan göç eder.


Popülasyonu:

Toplam nüfusu 1.000.000 / 4.000.000 birey olarak gösteriyor. Bu nüfus sabittir ve şu anda tehdit altında görünmemektedir.


Davranışları :

Uçuşu hızlı ve karalıdır, kanat çırpışları ebabile göre daha yavaştır, küçük bir doğana benzer.Küçük gruplar halinde dolaşır, gruplar sıkça öter.Ebabillerin bacakları çok kısadır. Bu nedenle hiçbir zaman yere konmaz fakat sivri tırnaklarıyla yarların ve binaların dik duvarlarına rahatça tutunurlar. Hem gündüz hem de gece havada kalırlar,uçarken uyurlar. Yuvalarında sadece üreme döneminde uyurlar. Ebabillerin gürültülü akşam uçuşları özellikle gençlerin uçmaya başladıkları zaman göz kamaştırıcıdır. Uçuş güçlü ve zariftir ve 110km / saat hıza ulaşabilir.


Yerel Adlar :

Ses-Ötüşü :

Akkarınlı Ebabil\'in tipik çağrısı, sesi yükselip alçalan ve hızı hızlanan ve ardından \"trihihihihihihihihi ...\" veya hatta \"trrr-titititititi ...\" yavaşlatan, gürültülü ve metalik bir trildir. \"Kee-kee-kee-kee\" ve \"peee-hu\" gibi diğer çağrılar küçük şahinlerin çığlıklarına benzer.


Kaynaklar

1) Türkiye ve Avrupa\' nın Kuşları, ISBN 9759409828 2)http://www.oiseaux.net/oiseaux/apodiformes/martinet.a.ventre.blanc.html 3) Kuşbank Gözlem Raporları 4)https://avibirds.com/alpine-swift/ 5)https://www.vogelwarte.ch/en/birds/birds-of-switzerland/alpine-swift


FOTOĞRAFLAR

2
Buff-breasted Sandpiper
mehmetz mehmetz
00
Buff-breasted Sandpiper |
04.11.2026 13:59:39
2
Eurasian Coot
ErsinGoncu ErsinGoncu
12
Eurasian Coot |
04.11.2026 12:32:27
9
Northern Wheatear
jacknife jacknife
00
Northern Wheatear |
Türün 1576. fotoğrafı
04.11.2026 12:13:31
9
Horned Lark
jacknife jacknife
00
Horned Lark |
Türün 573. fotoğrafı
04.11.2026 12:11:00
1
Rüppell`s Warbler
zaferK zaferK
14
Rüppell`s Warbler |
Türün 570. fotoğrafı
04.11.2026 11:43:05
9
Northern Gannet
Aqqua Aqqua
00
Northern Gannet |
Türün 123. fotoğrafı
04.11.2026 11:22:15
9
Common Snipe
Aqqua Aqqua
00
Common Snipe |
04.11.2026 11:21:21
1
Common Starling
gervaqo gervaqo
13
Common Starling |
Türün 1364. fotoğrafı
04.11.2026 10:57:12
1
Little Owl
Muratk Muratk
27
Little Owl |
Türün 1727. fotoğrafı
04.11.2026 09:09:30
9
Glossy Ibis
sulkir sulkir
00
Glossy Ibis |
04.11.2026 08:44:35
9
Mistle Thrush
sulkir sulkir
00
Mistle Thrush |
Türün 760. fotoğrafı
04.11.2026 08:34:55
1
Iraq Babbler
fatihinizleri fatihinizleri
04
Iraq Babbler |
Türün 275. fotoğrafı
04.11.2026 01:46:30
1
Purple Heron
Can Ayaz Can Ayaz
24
Purple Heron |
Türün 925. fotoğrafı
03.11.2026 23:21:43
2
Greater Spotted Eagle
metinalkis metinalkis
510
Greater Spotted Eagle |
03.11.2026 22:52:04
7
Eastern Imperial Eagle
Mufit Mufit
07
Eastern Imperial Eagle |
03.11.2026 21:27:52
2
Blue Rock Thrush
abem22 abem22
24
Blue Rock Thrush |
Türün 818. fotoğrafı
03.11.2026 20:52:31

Kuşun Tüm Fotoğrafları
Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 514  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.277 - 02.11.2026 23:03